24.12.17

PRP TEDAVİSİ NEDİR? YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?



PRP tedavisi, kök hücre tedavisi olarak da bilinir. PRP’nin açılımı ise “Platelet Rich Plasma”dır (Trombositten Zengin Plazma). Çünkü burada asıl etken madde plazmadır. Peki, birçok hastalığın iyileştirilmesinde kullanılan bu PRP tedavisi nedir ve nasıl uygulanır?

Bu tedavi, kişinin kendi kanı kullanılarak hazırlanır, yani bir ilaç çeşidi değildir, doğaldır. Kendi kendinizi iyileştiriyormuşsunuz gibi düşünebilirsiniz. Bu yöntem için, kişiden az miktarda kan alınır ve özel bir işlemle plazması ayrıştırılır. Büyüme etmenleri açısından oldukça zengin olan bu plazma daha sonra tekrar hastaya enjekte edilir. Yalnız bu tedavi sadece kanı alınan kişiye uygulanabilir. Başka birisinde kullanılamaz.  

PRP tedavisi yaygın olarak cilt sarkması, ciltteki çatlaklar, yara izleri, ortopedik sorunlar ve saç dökülmesi gibi durumların çözümü için uygulanır. Ayrıca günümüzde varise bağlı bacak yaraları, tendon yaralanmaları gibi yaralanmaların iyileşme sürecinin hızlandırılmasında da etkin olarak kullanılmaktadır.  

Cilt sarkmalarının tedavisinde genelde 3-4 seansta iyileşme sağlanabilir. Bu seanslar da genel olarak ayda bir uygulanır. Cilt, gençleşmenin yanı sıra parlar ve sağlıklı bir görünüme sahip olur. Bu işlem ek seanslarla yılda bir tekrar edilebilir. Çünkü tedavinin etkisi ömür boyu devam sürmez. PRP tedavisinden yararlanan kişiler de sonuçtan oldukça memnun kaldıklarını belirtmişler.
Saç dökülmelerinde ise hastadan alınan kan ikiye bölünür ve özel bir işleme tabi tutulur. Sonrasında da baştaki seyrek bölgelere enjekte edilir. Ancak bu düşünüldüğü gibi can yakan bir işlem değildir ve yarım saatte işlem tamamlanır. Tedavinin bütünü ise 3-4 ay civarı sürmektedir.

Bunların haricinde kireçlenme ve zarar gören kıkırdak dokuyu onarmak için de kullanılır. Kireçlenmeyi tamamen iyileştirmese de hastaların ağrısını büyük ölçüde hafiflettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca PRP tedavisi kök hücreleri aktive ederek kıkırdak ve tendonlardaki zarar görmüş yapıyı onarır.

Yan Etkisi Var Mıdır?

Daha önce alerjik bir reaksiyonla karşılaşıldığı görülmemiş. Ancak tedavinin uygulanması sonrasında hafif kızarıklık, şişlikler ya da ağrı görülebilir. Bu yüzden uygulandığı bölgenin temiz tutulması enfeksiyon kapmaması için önemlidir. Tabii her bireyde aynı yan etkiyi göstermeyebilir. Ayrıca bu yöntem hamile ve emziren kişiler için tehlikeli olabileceğinden tercih edilmemelidir. Ben en yararlı ve açıklayıcı bilgilere Memorial Hastanesi’nin internet sitesi aracılığıyla ulaştım. Siz de aklınıza takılan başka sorular varsa, buradan yeterli bilgiye sahip olabilirsiniz.
  


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder